ARAMA

Tigem Tren Garı

Geri
Tigem Tren Garı

Tigem Tren Garı

Dalaman ilçesinin simgelerinden TİGEM Tarım İşletmesinin, idari bina olarak kullandığı Tarihi bina halk arasında “GORUM un TEFTİŞ BİNASI” olarak adlandırılmaktadır.2002 yılında gezgin bir gazetecinin Dalaman Tarım İşletmesinin tarihini araştırırken işletme binasını “Tren Garına” benzeterek, “tren geçmeyen tren garı” adıyla yazı dizisi düzenlemiş olup, o tarihten  sonra bu taş bina basında ve sosyal medyada “Tren Garı “olarak lanse edilmiştir. Bu bilgiler tamamen yanlış olup, tarihi oluşumlara da terstir.

 TİGEM DALAMAN TARIM İŞLETMESİ İDARİ BİNASININ TARİHİ ÖYKÜSÜ

19. Yüzyılları sonunda Osmanlı Devletine bağlı Mısır, İngilizler tarafından işgal edilir. O sırada Mısır’ın yönetimi Osmanlıya bağlı Hidivilik sistemi idi (Valilik). Ve Mısır’ın Hidivisi ise 1893 yılında Padişah 2.Abdulhamit in fermanıyla göreve getirilen Abbas Hilmi Paşa idi. Abbas Paşa İngilizler tarafından birkaç defa  suikast tehlikesi geçirmiş ve tehdit altındaydı. Bu sebeple Padişah 2. Abdülhamit , Abbas Paşayı Mısırda ki İngiliz tehdidinden uzak tutmak için  geçici olarak İstanbul a çeker ve yerine de Muhtar Ahmet Paşa yı komiser olarak atar.  Abbas Paşa da İstanbul’da ikamet etmeye başlar.

O tarihlerde Dalaman Ovası arazilerinin  tamamı 1792 yılında kurulan “Valide Mihrişah Sultan Vakfına” ait arazilerdi. Ve bu araziler dönemin feodal ağaları tarafından kullanılıp, hiç vergi vermedikleri, halka eziyet ediliyor iddiası ile padişahlığa şikayetler oluyordu. Bu şikayetler üzerine Padişah 2. Abdülhamit ,  Dalaman Ovası arazilerini idare etmek ve ıslah etmesi için 1903 yılında Abbas Hilmi Paşayı Dalaman’a gönderir. Ve her türlü yetkiyi verir. Paşa 1903 yılı şubat ayında Nimetullah adlı gemisi ile Sarsala Koyuna gelir. Gemisini buraya demir atar. Yaptırdığı iskele ve depoyu da malzeme taşımak için kullanır. Dalaman Ovasındaki arazileri ıslah ve idare etmek için bir çiftlik konağı yapmak ister. Yapılacak olan köşk çok muhteşem ve sağlam olmalıydı.

O yıllarda dönemin mimari modası İtalyan batı mimarisi yapılardı .Dönemin ünlü İtalyan Mimarı “DELFO SEMİNATİ” ye Çiftlik Köşkü Projesi sipariş verildi. Köşk inşaatı 1905 yılının sonlarında başladı. Mimar DELFO Dalamana gelerek inşaatı izlemek ve konaklamak için günümüzdeki Çiftlik camisinin olduğu yere bir baraka yaptırdı. İnşaat da kullanılan malzemeleri İtalya’dan Sarsala’ya getirtti. Sarsala dan Çiftlik merkezine kadar dekovil ray döşettirdi. Malzemeleri bu raylı sistemle taşıttırdı. 3 yıl süren inşaatta Mısır Komiseri Ahmet Muhtar paşa tarafından gönderilen  Mısır ve Sudan dan getirilen işçiler  çalıştı.

İnşaat ilerledikçe mükemmel bir binanın ortaya çıkması üzerine  Hidivi Abbas Hilmi Paşa 1907 yılında İstanbul a dönerek, ödül olarak  İtalyan Mimar  “DELFO SEMANİTİ”ye  ikinci bir sipariş vererek İstanbul Çubuklu da “ART NOUVEAU” tarzında görkemli bir kasr, ve kasr üzerine İstanbul Boğazını  gören kule  inşa ettirdi. Dalaman  da yapımı devam eden bina ise 1908 yılında tamamlandı.

Basında ve sosyal medyada belirtildiği gibi bu bina yanlışlıkla ve projelerin karışması sebebiyle yapılan  tren garı değildir.

GORUMUN TEFTİŞ BİNASI ne demek?

TİGEM Dalaman Tarım İşletmesi halk arasında çiftlik değil “GORUM” diye adlandırılmaktadır. Çiftliğin 1935 yılın da kamulaşarak Zirai İşletmeler Kurumuna bağlanınca kurumsallaşmıştı. Bu sebeple kurum diye adlanmıştı. Ancak Dalaman halkının şivesine göre K harfi G diye okunduğu için KURUM değil GORUM diye anılırdı. Bu isimin böyle okunuşu öyle bir yerleşmişti ki Tarım Bakanlığı yetkilileri bile GORUM demekteydi. Bölge halkının şivesine göre TEFTİŞ idare etmek anlamındadır. Bu sebeple Çiftliğin taş binasına “GORUMUN TEFTİŞ BİNASI” denilmektedir.